Prevalenta economicului asupra juridicului

Desi nu exista un standard international de contabilitate dedicat in acest sens, problema prevalentei economicului asupra juridicului este foarte importanta.

Principiul de baza este ca tranzactiile si alte evenimente trebuie inregistrate si prezentate in conformitate cu substanta lor si cu realitatea economica nu in functie de forma lor legala.

Exemple:

1. in cazul IAS 17 Leasing exista o cerinta explicita prin care, in cazul in care se transfera toate riscurile si beneficiile catre locatar, acesta trebuie sa isi recunosca activul luat in leasing in situatiile sale financiare, chiar daca nu s-au intocmit toate formalitatile legale pentru transferul titlului de proprietate.

2. in cazul contractelor de constructii la care face referire IAS 11 exista cerinta de a recunoaste profitul atribuibil contractelor de constructii care desi se refera la munca realizata, nu a fost facturata clientilor. Ca si argument pentru a justifica ingorarea pozitiei legale stricte este tocmai acest principiu al prevalentei economicului asupra juridicului.

3. in cazul IAS 24 trebuie prezentate tranzactiile materiale cu parti afiliate indiferent de pretul perceput.

Inregistrarea tranzactiilor in functie de continutul economic si nu de forma lor legala reprezinta un element cheie in raportarea unei informatii de incredere.

Pentru marea majoritate a tranzactiilor nu exista nici o diferenta intre cele doua aspecte : ecomic si juridic, dar pentru alte tranzactii exista aceasta separatie, si aceasta da nastere unei probleme de rationament ce consta in recunoasterea sau nerecunoasterea unui active sau unei datorii.

Principalele situatii in care apar astfel de probleme sunt:

a) cand titlul legal de dobandire a unui bun este separat de momentul in care incepe sa aduca beneficii si sa genereze riscuri utilizatorului sau;

b) Tranzactia este in legatura cu una sau mai multe tranzactii astfel ca efectul comercial al tranzactiei poate fi inteles doar in contextual acestui lant de evenimente;

c) Tranzactia contine una sau mai multe optiuni, in astfel de conditii incat este foarte probabil ca optiunile se vor exercita.

Articole similare

Comentariul tau aici